Mina recept

Antal portioner 4 pers

Det behöver du
1,5 kg kanin
4 msk dijonsenap ev mer
1 glas vitt vin
1 glas vatten
3 hackade scharlottenlökar
2 msk creme fraishe ev mer
smör och olja
Salt och peppar
Provencale krydda

Fransk kanin med senap

Hur man
Pensla köttet med senap och bryn det runt om.
Tillsätt löken, vinet, salt och peppar. Låt koka upp, tillsätt sedan vattnet och låt koka under lock tills köttet vill lossna från benen, ca 30 min - 1½ timme (beroende på vilket kött det är).
Tillsätt mera vatten om det behövs.
Mot slutet sätter man i resten av senapen och creme fraishe. Krydda med "Provencale krydda". Har man fått för stark senapssmak kan man tillsätta 1 msk honung.

Servera med ris eller stekt potatis. Alternativ till kanin är kalkon eller kyckling.

Antal portioner 6 pers

Det behöver du

1 kalkonbröst
2 ädelostar
mjölk/grädde i såsen
salt och vitpeppar
smör och olja

Ädelostfyllt kalkonbröst

Hur man
Skär en skåra längs hela kalkonbröstet. Salta och peppra samt fyll med 1½ ostar (man får skära dem i bitar). Knyt igen med snöre.
Bryn köttet runt om och salta och peppra. Häll i vatten och låt puttra under lock tills köttet är färdigt, ca 1 timme. Ös under tiden och ev tillsätt mera vatten.
Sila av skyn och red en sås, tillsätt mjölk/grädde och vispa ned den sista ½:an ädelost. Smaka av. Skär köttet i skivor.

Servera med kokt eller råstekt potatis, gelé och en grönsallad.

Antal portioner 5 pers

Det behöver du
1 myskanka
äpplen
plommon
1 paket bacon
grädde
svartvinbärs gelé
salt och peppar

Stekt fylld anka

Hur man
Dela fågeln genom att ta loss vingar och lår. Gnid in ankan med citronsaft och salta och peppra invändigt. Fyll den med plommon, bacon och äppelklyftor. Bryn delarna runt om och krydda. Späd i stekgrytan med vatten och låt puttra ca 1½ timme, köttet ska vilja lossna från benen. Ös under tiden.
Tag upp ankan och sila av spadet. Red en sås, tillsätt grädde och en klick gelé. Smaka av.
Skär upp bröstköttet och lägg lår/vingar på sidan om.

Servera med kokt potatis, gelé och sallad. Godast till är ett mustigt rödvin, man kan också tillsätta en skvätt när fågeln kokas.

Skrovet rensas på kött och man gör en god ragu dagen därpå. Överblivet kött i bitar, plommon och baconbitar blandas med sås.

Antal portioner 4-8 pers

Det behöver du
I kalkonskrov/hals/, kaninskrov eller höns ca 1½ kg.
1½-2 liter vatten
3-4 tsk salt
2 gula lökar el 1 purjolök i bitar
1 morot i bitar
8 vitpepparkorn
2 kryddnejlikor
1 lagerblad
persiljestjälkar

Såsen:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl buljong
1 äggula
½ dl grädde
1-2 tsk curry

Currygryta

Hur man
Koka upp köttet med salt och skumma. Tillsätt kryddor o grönsaker. Låt koka under lock ca 1½-2 timmar, köttet ska lossa från benen. Ta upp köttet och skala av från benen samt skär i lämpliga bitar. Sila buljongen.
Smält smöret i en gryta och fräs curryn, tillsätt mjöl och späd med buljong under omrörning. Koka 3-5 min. Rör ut äggulan med grädden och vispa ner i såsen som sedan inte får koka.
Lägg ner köttbitarna och låt bli varma.
Servera med ris och nån god sallad.

Receptet är hämtad ur Vår Kok Bok, klassiskt recept för kokt höns. Barnens absoluta favorit!