Blogg

3. jan, 2013

Så har ett nytt år startat. Enligt bondepraktikan ska bondeåret vara avslutat nån gång i dec, innen jul men vi ligger lite efter och har en del ogjort faktiskt. Nå det är inte värre saker än att det kan göras  eftersom när tid finns. Vi har bla inte slaktat bort allt överflöd, men vi har ändå gott om kött så det är ingen fara.

 

Det gågna året har varit ett bra år på många sätt. Förutom odlingsåret då som var rekord dåligt. Andra dåliga året på rad, hoppas inte det stämmer att det ska vara 7 dåliga o 7 goda år... Men man får aldrig ge sig så nu tar vi nya tag. Planering inför 2013 är i full gång och i år höll jag tiden, 1/1 är de första chilifröerna i jorden. Försöker begränsa och bara så favoriterna men andras "måsta ha" sorter ska ju också testas + en del andra nyheter. Dessa står på groning:

 

Pubescens: Rocoto Canaria, Rocoto Manzano

Frutescens: Zimbabwe Bird

Chinense: Yellow Thai, Habanero, Habanero Dulce, Habanero Lemon, Scootch Bonnet Chocolate, Jamaican Hot Chocolate, Hot Paper Lantern.

Chinense/Annuum: Pimenta da Neyde

Om ca två veckor sås Baccatum och därefter Annuumsorterna.

 

Bilden visar en mexikansk favorit från Franchi fröer, mycket spännande sortiment och generösa fröportioner.

16. maj, 2012

Maj

Jaha, tiden rusar iväg. Vi har haft otroligt mycket snö och vårbruket är lite försenat. Normalt skulle vi sått morötter denna helg men det går inte alls. Nåväl vi har andra saker på gång så det får vänta. Imorgon blir det kalas och på lördag ska jag ställa min snygging, Draumur i Piteå. Ni lär ju få veta om det gått bra för då har vi en champion i huset!

 

Fåren är klar med årets lamning och det har gått väldigt bra. Två trillingar, fyra tvillingar och två ungtackor med ett lamm var. 8 tackor har fått 16 lamm. Jag är jättenöjd med tanke på fjolårets lite tunna utdelning. Nytt för i år är att flera lamm kommit lite på snedden och med bakbenen före, sista lammen satt den ena fast och den andra kom med svansen först. Nu gick det ju bra men till nästa år kommer jag att lita på mig själv och ingripa tidigare. Största lyckan var ändå att Docka nedkom med ett brunt tacklamm. Självklart blir hon kvar! Ja alla tacklamm blir kvar och vi kommer att ha 15 tackor till hösten. I slutet på februari var jag ner till småland på föreningen Allmogefårets årsmöte. Mycket trevligt som vanligt, vi höll till på Linne´s Råshult. Guidad rundtur i trädgården, tittade på deras värmlandsfår samt fick lyssna på Håkan Hallander som skrivit lantrasbibeln.

 

Även kaninerna har nedkommit och vi har just nu flera kullar på gång så gå gärna in och titta på småttingarna Kaniner till salu Några nya kaniner har flyttat hit av den ännu mera hotade rasen Mellerudskanin och där väntar båda honorna kullar i början på juni. Genbanker som är speciellt intresserade kan höra av sig då den ena kullen är efter vår ende nu levande foundern, mycket speciell kull alltså.

 

Bland fjäderfäna är det lugnt, någon myskanka ruvar men inga höns verkar vilja lägga sig. Inte ett enda gåsägg har vi fått och jag har fortfarande inte koll på vilka kön gässen har. Just nu ser det ut som en hona och tre hanar, tyvärr. Måste försöka kolla säkert och ev sälja iväg hanar.

 

Det stora växthuset är igång och nu måste jag börja sätta ner tomater och paprika/chili i större krukor. Mina egna tomater blev inte bra så min snälla vän Malin har låtit mej byta paprika mot tomater. Nu har jag plötsligt nya sorter att prova, någon annans favoriter. Kanske nya egna favoriter till nästa år. Kommer förhoppningsvis få jättebra med paprika/chili som det ser ut. Gurkorna är också på gång. Kommer nog att finnas lite plantor över om nån behöver, tyvärr inte tomatplantor men annat.

 

Har faktiskt också haft besök av länsstyrelsen, det är första gången de är här. Lite nervöst kan jag säga men det känns riktigt bra i efterhand då de inget hade att anmärka på. Man tycker man har allt under kontroll och man gör sitt bästa men det känns bra att få det bekräftat. Han tyckte fåren var så trevliga, att de är de ju verkligen.

 

 

25. nov, 2011

Ok, säger ingenting men är tillbaka och försöker blogga här på hemsidan nu då de fått den funktionen. Få se hur det funkar.

Hösten har varit helt i olag men milt väder och ingen snö. Skönt på ett sätt då vi jobbat på för att bli klara med höstens sysslor. Nu känns vi äntligen redo för vintern och idag faller det riktiga lapphandskar från skyn. Adventsstakarna är uppe och de flesta lyser, ulltomtarna är på plats nu är det bara utegranen som ska hämtas. Det är Roffes jobb men han jagar älg idag och har inte kommit hem ännu. Faxe skäller älg i skogen, få se hur det går.